Európska komisia odporúča členským štátom znížiť DPH pre gastro a cestovný ruch
DPH v gastre je na Slovensku dvoj- až štvornásobná oproti okolitým krajinám
Slovensko má štvrtú najvyššiu DPH na gastro v celej Európskej únii
Bratislava 9. apríla 2021 – Zníženie DPH na stravovacie služby je kľúčovou oblasťou podpory pre znovu naštartovanie gastro sektora na Slovensku. Až 20-percentná DPH na gastro služby na Slovensku je najvyššia v celej strednej Európe. V Českej republike je na úrovni 10 %, v Poľsku 8 % a v Rakúsku aj Maďarsku len štvrtinová, iba 5 %.
„Podpredseda Európskej komisie pre hospodárstvo Valdis Dombrovskis vydal odporučenie členským štátom, aby znižovali nielen administratívne náklady, ale pozreli sa aj na znižovanie daňového zaťaženia pre gastro sektor. Je vidieť, že krajiny Európskej únie znižovali DPH na stravovacie služby. DPH na stravovacie služby na Slovensku je pritom výrazne najvyššia v Strednej Európe. Je tu preto priestor pre zlepšenie a zníženie DPH, určite minimálne počas doby pandémie nielen pre gastro, ale aj pre cestovný ruch,“ povedal počas štvrtkovej diskusie platformy #StáleMámeChuť „Gastro v čase pandémie. Ako pomáha štát?“ Ivan Štefanec, europoslanec Európskej ľudovej strany (EPP) a prezident organizácie SME EUROPE (EPP), ktorá sa zaoberá podporou zmien európskej legislatívy v prospech malých a stredných podnikov.
„Zníženie DPH považujeme za nástroj pomoci podnikateľom. Ak už na Slovensku existujú výnimky s nižšími sadzbami DPH, práve gastro sektor by mal byť zaradený k nim. Zníženie sadzby DPH by neznamenalo stratu príjmov štátu, pretože gastro prevádzkovatelia by ho investovali do rozbehu pri znovuotvorení. Gastro podnikatelia majú kvôli pandémii dlhy a splácať ich vedia len tým, čo zarobia a odpracujú pre svojich zákazníkov. Pomoc zo strany štátu je nevyhnutná, aspoň na určité obdobie ako to spravili niektoré iné krajiny EÚ,“ uviedol Marek Harbuľák, generálny manažér Asociácie hotelov a reštaurácií Slovenska.
„Nie som zástancom špeciálneho znižovania DPH pre jeden sektor. Som zástancom plošného zníženia daní pre všetky sektory alebo zníženia iných daní, napríklad odvodov. Tie na Slovensku sú vo všeobecnosti považované za príliš vysoké. Alebo aby sa znížila daň z príjmov. Daňový systém je potrebné vidieť v celej komplexnosti,“ oponoval Tomáš Meravý, poradca ministra financií.
„Ak znížená DPH pre stravovacie služby funguje v celej Európe, prečo by nemala fungovať zrovna na Slovensku. Som presvedčený, že Slovensko by jej znížením nebolo škodné. Zároveň by gastro prevádzky nemuseli zvyšovať ceny, aby dokázali vykryť straty a pôžičky, ktoré im vznikli počas pandémie,“ vysvetlil Tibor Kuklovský, ktorý prevádzkuje dve reštaurácie v Malackách a zamestnáva takmer pol stovky ľudí.
„Skúsenosti z krajín, kde je nižšia DPH na stravovacie služby jednoznačne ukazujú, že štát na tom neprerába. Znamená to totiž vyšší obrat a tým vyšší výber daní pre štát. Ak chce štát ucelenejšie sadzby, nech dorovná gastro DPH aspoň na úroveň ubytovacích služieb, ktorá je aktuálne 10%,“ uviedol Norbert Frank, zo Salaša u Franka v Starej Ľubovni, ktorý priamo v prevádzke vlastnoručne vyrába suroviny od halušiek až po pirohy, ktoré na Salaši s viac ako 50 zamestnancami ponúkajú.
Ministerstvo dopravy a výstavby SR (MDaV SR) podporuje v zmysle programového vyhlásenia vlády zníženie DPH na služby v celej oblasti cestovného ruchu. Ministerstvo navýšilo schému pomoci pre cestovný ruch o 120 miliónov eur a schému pomoci rozširuje aj na mesiace november 2020 až marec 2021. Táto výzva sa týka všetkých subjektov v sektore cestovného ruchu vrátane gastro prevádzok. „Zatiaľ sme stále v rovine 'de minimis'. Očakávame schválenie veľkej schémy, pre podniky pri ktorých výška príspevku prekračuje hranicu 200.000 eur,” uviedol Radúz Dula, generálny riaditeľ Sekcie cestovného ruchu MDaV SR.
Slovensko je jednou z mála krajín Európskej únie, ktoré stále uplatňujú základnú sadzbu DPH na stravovacie služby. So sadzbou 20 % má Slovensko štvrtú najvyššiu DPH na gastro v EÚ. Zníženú sadzbu DPH na reštauračné služby aplikuje 19 štátov Európskej únie (v rozpätí od 3 % v Luxembursku do 14 % vo Fínsku), vrátane všetkých našich susedov – Česko, Rakúsko, Maďarsko a Poľsko. Česká republika dokonca po prvom znížení pristúpila k ďalšiemu, keďže výber daní po znížení prevýšil očakávania.
Diskusiu si je možné pozrieť http://bit.ly/Stalemamechut-diskusia-diel1
Platforma #StáleMámeChuť združuje 14 kľúčových združení a iniciatív podnikateľov a dodávateľov v gastro sektore na Slovensku.
Signatári platformy #StáleMámeChuť
Asociácia hotelov a reštaurácií Slovenska
Asociácia malých nezávislých pivovarov Slovenska
Asociácia výrobcov nealkoholických nápojov a minerálnych vôd
Iniciatíva Zachráňme gastro!
Pomáhame si - gastro v korone
Pomoc pre gastro
Potravinárska komora Slovenska
Slovenská asociácia malých a stredných podnikov a živnostníkov
Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora
Slovenské združenie výrobcov piva a sladu
Slovenský zväz kuchárov a cukrárov
Slovenský zväz spracovateľov mäsa
Zväz vinohradníkov a vinárov Slovenska
10preGastro
www.stalemamechut.sk
Kontakt
Vladimír Machalík
výkonný riaditeľ
Slovenské združenie výrobcov piva a sladu
vladimir.machalik@slovenskepivo.sk
0905 839 114
Comments