Gastro sektor v prebiehajúcej tretej vlne bude mať už 24 okresoch povinne zatvorené prevádzky. Napriek zdvojnásobenie čiernych okresov najviac postihnutý sektor pandémiou nedostáva od štátu žiadnu pomoc, upozorňujú na to gastro združenia a ich dodávatelia z iniciatívy #stálemámechuť. Vyzývajú preto vládu, aby urýchlene spustila efektívne opatrenia, ku ktorým sa bez komplikovaných podmienok gastro prevádzkovatelia dostanú.
Počas druhej vlny, ktorá Slovensko zasiahla minulý rok, mohol gastro sektor využiť niekoľko schém štátnej pomoci. Reštaurácie mohli napríklad požiadať o príspevok na zamestnancov, odpustenie časti nájomného, pokrytie fixných nákladov alebo si odložiť splatnosť daní a odvodov. „Vítali sme akúkoľvek pomoc, ktorú nám štát poskytol, no dostať sa k nej bolo často problematické. Prevádzky napríklad nesmeli mať žiadne nedoplatky za odvody alebo museli presvedčiť priamo svojho prenajímateľa, aby im odpustil časť nájmu. Niektoré príspevky navyše prichádzali neskoro a boli administratívne náročné,“ skonštatoval Viliam Pavlovský, prezident Aliancie Slovenskej Gastronómie.
Napriek opatreniam až 9 percent prevádzok po druhej vlne nedokázalo znovu otvoriť. Pomoc štátu gastro sektoru bola pritom aj počas druhej vlny nedostatočná. Štyri z piatich prevádzok sa museli zadlžiť a 90 % ich je v zlej finančnej situácii. V tretej vlne však štát prevádzky v čiernych okresoch zatvára, bez akejkoľvek funkčnej pomoci. Opatrenia zo strany štátu však musia byť rýchle a najmä funkčné. Gastro prevádzky by napríklad len minimálne pocítili povolenie vstupu očkovaným v čiernej farbe, keďže zaočkovanosť v týchto okresoch je veľmi nízka. Pravidlo de minimis EÚ zasa neumožňuje počas troch rokov získať pomoc zo strany štátu viac ako 200 000 eur pre jeden podnik. Po dvoch vlnách pandémie by mnoho subjektov v gastre, či cestovnom ruchu túto formu pomoci čerpať nemohlo.
„Nedá sa neustále podnikať s obrovským strachom z budúcnosti, neraz o celé rodiny, gastro potrebuje od vlády pomoc, svetlo na konci tunela. Zníženie DPH na stravovacie služby od budúceho roku, snáď už menej zasiahnutého pandémiou, by pomohlo prevádzkovateľom splatiť obrovské dlhy aj odložené dane a odvody, či zaplatiť vyššie mzdy zamestnancom. Slovenské gastro zomiera, nie je čas vymýšľať koleso, ktorého otáčanie si navyše vyžiada množstvo platených úradníkov a brigádnikov štátom, tak ako počas druhej vlny,“ upozornil Vladimír Machalík, výkonný riaditeľ Slovenského združenia výrobcov piva a sladu.
Práve dočasné zníženie DPH, ku ktorému pristúpila tretina krajín Európskej únie, by gastro sektor pomohlo stabilizovať. „Slovensko je dnes krajinou s treťou najvyššou sadzbou DPH pre gastro v EÚ, preto určite existuje priestor na jej aspoň dočasné zníženie. V okolitých krajinách je vo výške 5 alebo 10 percent, u nás je DPH 20 %. Dlhodobé zníženie na 10 % by pre hotely, reštaurácie, bary či akýkoľvek malý stánok s jedlom malo obrovský význam. Priemerná úroveň DPH na stravovacie služby v EÚ sa pohybuje zhruba na úrovni 12 %,“ vysvetlil prezident Asociácie hotelov a reštaurácií Slovenska, Marek Harbuľák.
„V gastro sektore pracuje viac ako 40 000 ľudí vo všetkých regiónoch krajiny. Celoštátny lockdown síce nie je, ale gastro prevádzky v 24 čiernych okresoch ho už zažívajú. Prevádzky nám hlásia, že návštevnosť je medziročne nižšia o viac ako polovicu, zahraniční turisti prakticky absentujú. Ohrozená je existencia viac ako 52 % prevádzok, v prípade obmedzenej zimnej sezóny v regiónoch to bude ešte viac. Ak štát nezačne situáciu okamžite riešiť, hrozí kolaps celého gastro sektora na Slovensku,“ zdôraznila Magdaléna Koreny z iniciatívy Pomoc pre gastro.
Comments